Äidin autokoulussa





Täällä pöndellä asuessa omat kulkuvälineet myös nuorisolle ovat pakolliset julkisen liikenteen päättyessä jo aikaisessa illansuussa, niinpä talon jokaiselta teiniltä löytyy oma mopo alta. Nyt olemme siinä tilanteessa, että ensimmäiseni täyttää ihan kohta 18 ja hänen on aika päästä auton rattiin. Vaikka autokoulujen hinnat ovat laskeneet viime vuosina reilusti, niin silti sen kustannus on aivan järkyttävän suuri minun rahapussilleni. Ja koska olen mielestäni aika erinomainen kuski ja nuoreni kovin välkky tapaus, niin päätin opettaa pojan itse ajamaan. Kun oma isäni reilut 20 vuotta sitten ehdotti minulle samaa, oli kasvoillani melkoinen tonnin seteli-ilme ja suustani karkasi "ei ikinä" :D Minun tieni vei silloin siis autokouluun, omallani ei ollut valinnanvaraa joten meidän tie vei katsastuskonttorille.

Ihan ensin minä jouduin hakemaan opetuslupaa itselleni ja siinä samassa käymään laajennetun teoriakokeen. Harjoittelin etukäteen netissä maksullisilla tehtävillä ja pääsin kokeesta heittämällä läpi. Yksi virhe taisi tulla ja sekin oli sellainen, että sanoin väistäväni vaikka ei olisi tarvinnut. Täällä meillä kun ei juuri erillisiä ratikka- ja bussikaistoja ole ;) Kokeen jälkeen mieheni kiinnitti autooni apukuskin jarrupolkimen ja ylimääräisen peilin. Muutoskatsastus autolle ja ei kun ajamaan. Ensimmäinen ajotunti Jokimaan isolla parkkipaikalla oli melkoinen grande katastrof.. Auto huusi, äiti huusi ja poika huusi. Voi sitä kytkinraukkaa... Toinen ajotunti sujui jo paljon paremmin ja kolmannella lähdettiin jo rohkeasti liikenteeseen. Tosin laitakaupungin laitimmaisille laidoille ja hyvin, hyvin myöhään illalla. En osaa sanoa kumpaa meistä pelotti enemmän, minua vai poikaa. Kylmäsi jo pelkkä ajatus siitä, että autokoulussa poika olisi ollut jo kaupungin ytimessä.

Ne kustannukset sitten? Meillä tuli vähän ylimääräisiä kustannuksia minun vaihtaessa autoa ajo-opetusvuoden aikana, eli jouduin maksamaan muutoskatsastusmaksun muutamaan kertaan. Ajo-opetuspoljin meillä oli jo valmiina, aikanaan löysimme sen käytettynä. Halvin käytetty poljin on näkynyt olevan 50€ eli tämän kanssa kannattaa iskeä ajoissa kiinni, jos jossain törmää edukkaaseen polkimeen. Iso plussa myös se, että ajo-opetuksen kulut jakautuivat kokonaiselle vuodelle. Ajo-opetuslupa on voimassa kaksi vuotta ja auton muutoskatsastus myös samat kaksi vuotta.

Kulut yhteensä

Opettajan teoriakoeharjoitukset netissä 13€
Opettajan teoriakoe 31€
Ajo-opetuslupa 30€
Poljin, kolmio ja lisäpeili 70€
Ajoneuvon muutoskatsastus 40€ (meillä x3)
Liukkaan kelin ajoratamaksu 55€
Oppilaan ajokorttilupa 40€
Oppilaan teoriakoeharjoitukset netissä 13€
Oppilaan teoriakoe 31€
Oppilaan inssiajo 65€

Opetusluvalla opetettuna ajo-opetus tuli maksamaan yhteensä yhteensä 468€ ja tähän summaan on siis laskettu ajoneuvon katsastus x3. Lahdessa edullisin b-kortti autokoulusta maksaa autokouluhinnat.fi -sivuston mukaan 1249€ + plus viranomaismaksut eli säästimme 972€. Summassa ei tietysti ole bensoja mukana, mutta koska ajo-opetus on pääasiassa koostunut normaalista päivittäisestä ajosta ja mm. sukulaisvierailuista, en osaa sille eritellä mitään omaa summaa. Summassa ei myöskään ole korttiin tarvittavia passikuvia eikä lääkärinlausuntoa, koska ne olivat jo olemassa valmiina mopokortin tiimoilta. Autokoulun kakkosvaiheen kuluja tähän ei myöskään ole laskettu mukaan.

Ajo-opetuksen aloittamisesta on nyt kulunut melkein vuosi ja inssiajo alkaa lähestymään. Teinkö oikean ratkaisun? Ehdottomasti! Pojalla on ajokilometrejä alla satoja, jos ei jo useampi tuhat ja auton käsittely sekä liikennetuntemus on aivan eri pohjalla kuin autokoulun vähäisten ajotuntien jälkeen.  Yhtenä tärkeimmistä myös se, että oma auto on todella tuttu heti kortin saatua. Ajamista pääsee opettelemaan heti täytettyään seitsemäntoista ja Suomen olosuhteissa vuoden aikana ehtii saada liukkaan kelin ajosta rutkasti enemmän kokemusta kuin yhdellä liukkaan kelin ajoratatunnilla. Pimeän ajosta puhumattakaan. 

Sunnuntaiterkuin,
Katja


Kommentit

  1. Onhan se huomattavasti edullisempi kuitenkin ja paljon enemmän ajokilometrejä! Meillä mies opetti kuopuksen myös itse, tosin siitä on n 15 vuotta ja hinnat on varmasti muuttunut? Terv Tepa Seinäjoelta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hinnat on varmasti nousseet tuosta teidän ajasta, tosin niin se on käynyt varmaan autokouluissakin vaikka niissä viime aikoina onkin tullut hinnat alas.

      Poista
  2. Eihän noissa autokoulunhinnoissakasn ole ratamaksuja eikä konttorille maksettavaa teoria koe ja inssi maksuja... Meillä on viime vuodet ahkeraakin harjoitettu opetuslupia: 2x kevyt nelipyörä/mönkijä, kevarikortti, autokortti ja nyt on seuraava työn alla. Iso säästö ja laatuaikaa isällä ja nuorella.... suurilta tunnepurkauksiltakin ovat säästyneet :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta muuten, eli säästö on todellisuudessa vieläkin isompi! Enpä tuota tullut edes ajatelleeksi. Meidän seuraava saa ajokorttinsa koulun kautta joten parin vuoden tauko tulee minulla opetuksissa. Minipirkon kanssa uskoisin noita tunteenpurkauksia tulevan enemmän ;)

      Poista
    2. Kiitos vielä terävästä huomiosta Maaka, päivitin tekstiin nyt todellisen säästön :)

      Poista
  3. Tämmöinen ajatus on pakko jättää omallekin kohdalle hautumaan. Raha ei todellakaan kasva puissa ja mä oon kans omasta mielestäni hyvä kuljettaja.. opettajan taitoja täytyykin sitten harjoitella. Onneksi ei olekaan vielä ajankohtaista, mutta kiitos ajatuksesta. Tää ei kuullosta ollenkaan hullummalta ratkaisulta lapsen saada ajokortti ja sitä myöten se oman lompakon nyörit eivät veny äärimmilleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yllättävän hyvin mun hermot kesti vaikka vielä 10 vuotta sitten sanoin ettei ikinä ;) Toisaalta, jos nuorelleen haluaa kortin hankkia, oli tämä meille ainoa mahdollinen tapa. Ja voin kyllä suositella lämpimästi muillekin :)

      Poista
  4. Meillä mies opetti esikoisen kaksi vuotta sitten.
    Ja keväällä alkaa opettamaan toista tytärtä. Samat luvat
    menee vielä, onneksi!
    Viimeksi ostettiin omat polkimet. Nyt päädyttiin, että
    vuokrataan polkimet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai niitä voi vuokratakin, onpa näppärää! Meillä jää poljin visusti säilöön, seuraavaa odottelemaan :)

      Poista

Lähetä kommentti

Ilostun kommenteista ♥ Muistathan kuitenkin netiketin ja muotoilethan sanasi niin, että olet valmis seisomaan niiden takana myös omalla nimelläsi.